zondag 5 december 2010

Zwarte komijn tegen allergie en astma

Zwarte komijn tegen allergie en astma.
De geneeskracht van het oeroude kruid Nigella Sativa wetenschappelijk ontdekt

In ons lichaam wordt dagelijks een grote strijd gevoerd tegen kwaadwillende stoffen en micro-organismen die willen binnendringen. Door een storing van het immuunsysteem reageert het immuunsysteem overdreven als het met vreemde stoffen of organismen te maken krijgt, en behandelt ze alsof ze schadelijk zijn, zoals bij bacteriën. Het gevolg is een allergische reactie of een histaminereactie. Veel voorkomende allergenen (stoffen waarop je allergisch kunt reageren) zijn bepaalde voedingsmiddelen, graspollen, kleurstoffen, cosmetica, sporen, stoffen, geneesmiddelen, schoonmaakmiddelen en stress. De meest voorkomende allergische reacties zijn netelroos, dermatitis (huidontsteking), astma en hooikoorts. Hooikoorts gaat vaak samen met voedselallergie. Er is dan sprake van een kruisallergie, waarbij de allergie voor pollen de oorzaak is van een allergie voor een bepaald voedingsmiddel, of andersom.
Ongeveer 20 procent van de mensen in Nederland heeft in het voorjaar last van tranende ogen en een loopneus. Zij zijn gevoelig voor stuifmeelpollen in de lucht. Hooikoorts kan vervelende klachten geven en is een signaal van het immuunsysteem. Chronische of acute ontsteking van het neusslijmvlies (allergische Rinitis) die veroorzaakt wordt door een virus, bacterie, schimmel of parasiet komt vaak samen met astma voor. Al eeuwenlang wordt Zwarte komijn een oeroud kruid uit Egypte gebruikt om het immuunsysteem te versterken bij maag- en darmproblemen en allergische, astmatische en reumatische klachten. Maar vooral bij bepaalde bacteriële en virale infecties geeft de werkzame componenten in de olie verbluffende resultaten. In de laatste 2 decennia zijn ruim 300 onderzoekingen\studies verricht op dit oeroude kruid en haar belangrijkste werkzame componenten met name de krachtige eigenschappen van Thymoquinone (TQ). Gezien de ontwikkelingen en belangstelling voor oude traditionele kruiden kunnen we spreken van “Ancient wisdom meets modern science.”

Allergie is een auto-immuunziekte

Allergie komt sinds enkele decennia in toenemende mate en frequenter voor in de westerse landen. Van steeds meer chronische ziekten waaronder allergie wordt aangenomen dat auto-immuniteit er een voorname rol bij speelt. Volgens de nieuwste inzichten van de immunologie neemt het immuunsysteem een zeer kardinale plaats in bij het functioneren van ons lichaam. Het beschermt ons namelijk tegen aanvallen van bacteriën, schimmels, virussen, parasieten (antigenen), het voorkomt allergieën, verwijdert ongewenste, onverteerde voedselresten en ruimt kankercellen op. Ons immuunsysteem biedt een natuurlijke bescherming tegen antigenen (lichaamsvijandige eiwitten) door antistoffen te maken. Essentieel voor het functioneren van het immuunsysteem is dat het onderscheid moet kunnen maken tussen wat ‘eigen’ en wat ‘vreemd’ is. Het immuunsysteem moet op alle indringers reageren (‘vreemd’), maar juist niet op moleculen van het lichaam zelf (‘eigen’) of onschadelijke stoffen. Bij auto-immuunziekten spelen genetische, hormonale en omgevingsfactoren (waaronder ziekteverwekkers als virussen en bacteriën) een rol en komen voor bij tenminste 5 % van de bevolking in een groot aantal verschijningsvormen.
Cellen met ongewenste receptoren kunnen worden gekoppeld aan bepaalde eiwitten tot zogenaamde immuuncomplexen. Deze zijn auto-antigenen die ons lichaam zélf aanmaakt. Ze kunnen T-cellen (ofwel T-lymfocyten zijn afweercellen, onderdeel van de specifieke cellulaire afweer) activeren en zo een auto-immuunziekte doen ontstaan. T-cellen kunnen ná een virale- of bacteriële infectie gaan reageren op een bepaald auto-antigeen dat ze vóór het doormaken van die infectie steeds hebben genegeerd. Ze zijn dus a.h.w. gestimuleerd door een van buitenaf komend antigeen (virus, bacterie, schimmel, parasiet). Het ontstaan van een auto-immuunziekte na het doormaken van een infectie is in de medische praktijk algemeen bekend. In zeldzame gevallen is dit een aangeboren probleem, namelijk door het niet
aangelegd zijn of het slecht functionering van de thymus, met als gevolg een stoornis in de ontwikkeling van T-cellen. De kans daarop is des te groter als de bacteriële-, virale, of parasitaire infectie niet op eigen kracht is overwonnen, maar met medicijnen (b.v. antibiotica) is onderdrukt. Immuundeficiëntie kan ook ontstaan door toediening van bijnierschorshormonen, chemotherapie en door immunosuppressoren die worden gebruikt tegen afstotingsverschijnselen na orgaantransplantatie en om ontstekingsreacties te onderdrukken.
Door diverse oorzaken ontstaat bijna altijd op latere leeftijd immuundeficiëntie, waardoor er meer auto-immuuncellen worden gevormd omdat het herkenningsmechanisme van het immuunsysteem niet optimaal werken. Bij oudere of zwakkere mensen komt dat voor. Die mensen kunnen dus bijvoorbeeld bacteriën of virussen in hun lichaam herbergen, zonder dat het lichaam daartegen optreedt.
Kenmerkend van een allergie is dat normaal gesproken onschadelijke stoffen, een vrij heftige reactie van het lichaam veroorzaken. Het hele immuunsysteem slaat op tilt. Bepaalde stoffen worden als het ware tot vijand uitgeroepen. Het gevaar zit 'm hierbij niet in de prikkels maar in de overdreven reactie van het lichaam hierop. De lichamelijke reactie is dusdanig dat je zou kunnen spreken van verkeerde en zinloze agressie.
Allergie wordt immunologisch gekenmerkt door overexpressie T-helper type 2 (Th2) celimmuunresponsen, die al vroeg in het leven aanwezig zijn. Opvallend is dat het immuunsysteem van een foetus en pasgeborene reeds Th2-dominant is. Uitgebalanceerde rijping van het immuunsysteem dient tot stand te komen door postnatale blootstelling aan microbiële antigenen die bij voorkeur leiden tot T-helper type 1 (Th1)-immuunresponsen. Indien het Th2-dominante immuunsysteem van de pasgeborene in stand wordt gehouden door verminderde blootstelling aan microbiële antigenen, kan dit leiden tot allergische aandoeningen.
Een essentiële rol in dit proces lijkt te zijn weggelegd voor de kolonisatie en opbouw van de darmflora van de pasgeborene. Aangezien de darmmucosa het grootste oppervlak (even groot als tennisveldoppervlakte) is van het menselijk lichaam - waar 400 soorten bacteriën in onvoorstelbaar aantal van 10 tot de macht 15 - dat is 10 x zoveel als onze totale cellen (100 triljoen) bij elkaar - direct contact plaatsvindt tussen antigenen en de gastheer, lijkt de opbouw van de darmflora belangrijk te zijn voor een evenwichtige uitrijping van het neonatale immuunsysteem en de ontwikkeling van tolerantie. ( Erickson KL. Et al, 2000). 80% van het immuunsysteem bevindt zich in de darm. De sleutel tot een sterk immmuunsysteem is optimale darmflora met eventueel een aanvulling van pre- en probiotica. (Matricardi PM et al 2002 en Kalliomaki M et al Lancet 2001).
.
Zwarte komijnolie door de wetenschap ontdekt
Nigella Sativa wordt steeds vaker onder diepgaande wetenschappelijke onderzoekingen onderworpen. De genezende werking van Nigella Sativa (NS) als remedie tegen allergieën, ontstekingen en als versterking van het immuunsysteem was reeds 5000 jaar geleden bij de antieke heelmeesters in Midden Oosten en India bekend. In het graf van de Egyptische Farao Tut-Ankh-Amon werd zelfs een flesje Zwarte komijn (Black cumin seed) gevonden. De oorsprong ligt in Egypte onder de naam Habat et Baraka hetgeen betekent “De zaad van Zegen “. Hippocrates noemde dit complete kruid melanthion en gebruikte het onder andere bij huiduitslagen en diverse wonden en ziektes. De zwarte komijn (Nigella Sativa) is een eenjarige plant uit de familie Ranunculaceae en wordt ook wel de muskaatbloem genoemd. Deze plant heeft veerachtige bladeren en lijkt qua uiterlijk veel op "juffertje-in-het-groen”.
Het kruid Nigella Sativa werd in het oude Latijn geroepen als Panacee hetgeen betekent ‘de alles genezer' terwijl in het Arabisch als Habbat et Baraka' ofwel the Seed of Blessing wordt genoemd. (Zohadary D. et al, Oxford University press v2001)

De belangrijkste werkzame componenten
De chemische samenstelling van de zwarte komijnzaad is divers en bevat 15 aminozuren, bioflavonoiden, proteïnen, koolhydraten, vaste en vluchtige oliën waarin thymoquinone geïdentificeerd is als belangrijkste component (tot 50%) naast p-p-cymene (40%), α-pinene (tot 15%), dithymoquinone en thymohydroquinone en nigellone (polythymoquinone), verzadigde (20%) en onverzadigde vetzuren (80% Omega 3, 6 en 9), alkaloïden (nigellimin, nigellimin-n-oxyde, en nigellidin en nigellicin) saponienen, vitaminen, (vitamine A in de vorm van B-caroteen , vitamine B-complex: B1, B2 en B2), mineralen (selenium, ijzer, calcium, natrium en kalium) en meer dan 100 andere bioactieve ondersteunende stoffen. De aanwezige meervoudig onverzadigde vetzuren: Linolzuur (Omega 6) en Alpha linoleenzuur) bestaan uit 55.53%. De vetzuren van enkelvoudig onverzadigde vetzuren bestaat uit 26.4%, waarvan 22.72 % petroseleenzuur en 3.73 % Oliezuur (veel in olijfolie). De totale verzadigde vetzuren bestaat uit 18.1%, waarvan 14.21 % palmitic vetzuur, 2.31% Myristic vetzuur,  0.89 % Arachinic vetzuur, 0.13% Lauric vetzuur en 0.21% Caprine vetzuur.

Anti-allergie
De meervoudig onverzadigde vetzuren worden in het lichaam omgezet in gammalinolzuren en prostaglandine. Daardoor ontstaat een remmende werking op ontstekingen, wordt het immuunsysteem in balans gebracht, en wordt de vorming van allergische mediatoren bij een neiging tot pollen- en huidallergieën geremd.
Allergieën ontstaan door een doorslaande immuunreactie, die meestal wordt uitgelokt door eiwitcomponenten van pollen of andere allergenen. Een te hoge T-cel-functie leidt tot een te sterke immuunreactie en de typische allergieverschijnselen. Zwarte zaadolie kan de T-cel-functie stabiliseren en de immuunreactie normaliseren: het functioneert als een soort prebiotica. (Matricardi PM. Et al 2002, Salem ML 2005, Zedlitz S. et al 2002).
Ook de vernauwing van de bronchiën, bij astmapatiënten, kan door zwarte komijnzaadolie worden teruggebracht. Het werkzame bestanddeel nigellon heeft een bloedvatverwijdende werking en bevordert de verwijdering van afvalstoffen, hetgeen tot een duidelijk verbeterd volume van de longen kan leiden en zodoende het aantal klachten over ademnood kan verminderen. (Boskabady et al 2007).
Ook heeft deze oeroude kruidenolie een positieve uitwerking op de spijsvertering en het sterkt de eigen afweer van het lichaam tegen bacteriën en virussen. Het vermindert de vatbaarheid voor griep, virusinfecties van de huid en de slijmvliezen en van herpesvirussen.
Overeenstemmend aan het traditionele gebruik en getoetst op basis van wetenschappelijke normen in de moderne kruidengeneeskunde werden de bioactieve stoffen van de vluchtige olie van zwart zaad (54-80%%) reeds in 1963 door El-Dakhakhany geïdentificeerd en aangetoond dat Thymoquinone (TQ), de belangrijkste actieve bestanddeel van Nigella Sativa zaad was. Thymol, Nigelonne en Dithymoquinone wordt tevens als belangrijke componenten genoemd.

Verscheidene gunstige farmacologische gevolgen zijn toegeschreven aan de ruwe zuivere olie met haar componenten vooral Nigellone als anti-histaminicum (Chakravorty et al, 1993)
KALUS et al (2003) onderzochten het effect van N. Sativa op het subjectieve gevoel van patiënten met allergische ziekten. In hun studies werd een totaal van 152 patiënten met allergische ziekten (Rhinitis, bronchiaal astma, atopisch eczeem) behandeld met N. Sativa olie, die in capsules bij een dosis 40 tot 80 mg/kg/dag wordt gegeven die (ruwweg 3-7 g/dag wordt toegepast). De studie bestond uit drie delen, één waarvan een willekeurig verdeelde gecontroleerde proef was. In dit deel werden capsules met 500 mg Egyptische N. Sativa olie (3 keer per dag en 8 weken lang) werd vergeleken met een placebo olie. De score van subjectief gevoel verminderde bij de behandeling met zwarte zaadolie in alle vier studies.
We kunnen concluderen dat met deze ‘whole food’ kruidenolie vooral door de synergetische werking van het aanwezige complete pallet van bioactieve stoffen zeer goede resultaten worden bereikt bij de behandeling van allergieën, klachten aan de luchtwegen zoals longemfyseem en astma en atopisch eczeem.
Dr. Peter Schleicher, immuunoloog zegt over zijn onderzoekingen: met de olie komen waardevolle meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linol- en gammalinoleenzuur in het organisme, die de synthese mogelijk maken van belangrijke substanties die het immuunsysteem kunnen beïnvloeden, bv. Prostaglandine E1. Linolzuur stabiliseert het celmembraam en prostaglandine werkt sterk ontstekingsremmend, waardoor ziekmakende immuunreactie worden voorkomen. Nigella sativa (Black Seed) olie helpt het handhaven van de productie van Prostoglandin E1.  
Thymoquinone is een sterk antioxidant, dat remt de vorming van ongewenste prostaglandines. Hij heeft 600 patiënten getest. 70% van de patiënten genas van stof- en pollenallergie, huidziekten, acne, astma en aanverwante ziekten. Vooral mensen die waren verzwakt door een verminderde afweer. Hij beveelt de olie vooral aan bij verkoudheidsziekten en griep.

Zwarte komijnolie bij astma
Wereldwijde astma-epidemie treft meer dan 300 miljoen mensen en leidt tot meer dan 250.000 sterfgevallen per jaar.
Astma wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een aantal milieu- en genetische factoren en is sterk beïnvloed door het immuunsysteem. Recente wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de zwarte komijnzaadolie de sleutel tot de preventie en de behandeling van astma. De zogenaamde 'nigellone' is wellicht de held die beschermt histamine-geïnduceerde bronchiale spasmen en brengt aanzienlijk verlichting van de symptomen van astma, bronchitis en het hoesten (Boskabady et al. 2007)
Negenentwintig astmatische volwassenen werden willekeurig verdeeld in een controle groep (14 patiënten) en de behandelde groep (15 patiënten), en gecontroleerd voor 3 maanden. De score van astmasymptoom, de ernst, de frequentie van symptomen/week en piepende ademhaling werden opgetekend op het eerste bezoek, dan weer na 45 dagen en ten slotte aan het einde van de studie. De longfunctietesten werden ook gemeten, en het regime van de drug van de patiënten werd geëvalueerd op drie verschillende bezoeken.
De onderzoekers vonden dat alle symptomen van astma, frequentie van astma symptomen/week, piepende ademhaling en PFT in de behandelde groep aanzienlijk verbeterd zijn.

Conclusie
De andere pharmacologische activiteiten van zwarte komijnolie omvatten de bescherming tegen nephrotoxiciteit en hepatotoxiciteit veroorzaakt door ziekten of chemicaliën. (Al-Naggar TB et al 2003). De essentiële vetzuren met de vluchtige olie in de zwarte komijn harmoniseert de vitale rol van prostoglandin E1 in het immuunsysteem en heeft verder nog talrijke geneeskrachtige acties op het menselijk lichaam: anti-inflammatoire, analgetisch, antipyretisch, antimicrobe, antineoplastische en antibiotische activiteiten. De olie verlaagt tevens de bloeddruk en bevordert de ademhaling.
Het is een feit dat de zwarte komijnolie een efficiënte aanvulling is om allergieën en astma te behandelen. De wetenschappelijke studies verwijzen collectief duidelijke aanwijzingen dat bestanddelen uit de zwarte komijnzaadolie in moderne geneeskunde zeer nuttig kunnen worden toegepast.

Referenties
1.       Erickson KL, Hubbard NE. Probiotic immunomodulation in health and disease. J Nutr 2000;130(2S Suppl):403-9.
2.       Matricardi PM. Probiotics against allergy: data, doubts and perspectives. Allergy 2002;57:185-7.
3.       Al-Naggar TB, Gomez-Serranillos MP, Carretero ME, Villar AM: Neuropharmacological activity of Nigella sativa L. extracts. J Ethnopharmacol 88: 63 (2003)
4.       Chakravorty N. Inhibition of histamine release from mast cells by Nigellone. Ann Allergy. 1993;70:237–242.
5.       Enomoto S, Asano R, Iwahori Y, Narui T, Okada Y, Singab ANB, Okuyama T: Hemotological studies on black cumin oil from the seeds of Nigella sativa L. Biol Pharm Bull 24: 307 (2001)
6.       Kalus U, Pruss A, Bystron J, Jurecka M, Smekalova A, Lichius JJ, Kiesewetter H: Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res (2003) 17:1209
7.       Salem ML: Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed. Int Immunopharmacol 5: 1749 (2005)
8.       Zedlitz S, Kaufmann R, Boehncke WH. Allergic contact dermatitis from black cumin (Nigella sativa) oil-containing ointment. Contact Dermatitis. 2002;46:188.
9.       Boskabady, Mohammad Hossein; Javan, H.; Sajady, M.; Rakhshandeh, H. The possible prophylactic effect of Nigella sativa seed extract in asthmatic patients. Fundamental & Clinical Pharmacology, Volume 21, Number 5, October 2007
10.   Kalliomaki M, Salminen S, Arvilommi H, Kero P, Koskinen P, Isolauri E. Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2001; 357(9262):1076-9.
11.   Peter Schleicher, M.D., and Mohamed Saleh, M.D. explores the extraordinary effectiveness of black cumin against immune-system disorders, allergies, asthma, and skin problems in the book Black Cumin: Magical Egyptian Herb
12.   Zohary D, Hopf M. Domestication of Plants in the Old World. Oxford University Press); 2001.

Auteur en voor meer informatie: Lukas T.S. Tjan, voedingskundige. Tel 06 45079811 Websites: http://www.scienceforlife.eu/

3 opmerkingen:

  1. Good post! Thanks for sharing this information. I appreciate it. It is very beneficial for visitors. Visit: Zwart Zaad Olie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. How is it administered? By rubbing it into the skin or by swallowing it? If swallowed - how much and with what frequency?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thanks this was just where I was looking for self an fan from Black seed oil use it for myself but also for mine horses
    and dogs and share the info with mine team members

    BeantwoordenVerwijderen